WŁOSKA PIZZA Z SZYNKĄ, PAPRYKĄ I FIOLETOWĄ CEBULĄ

5 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepyszna pizza, na cienkim chrupiącym cieście. Starannie dobrane składniki, duża ilość ziół i sera sprawiają, że kosztując jej można poczuć się jak we Włoszech.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • blacha piekarnikowa: 30x40 cm

    CIASTO - SKŁADNIKI NA 1 CIENKI SPÓD:
    310 g mąki tortowej (typ 450)
    200 ml ciepłej wody
    1/8 kostki drożdży świeżych
    4 łyżki oliwy z oliwek
    płaska łyżeczka soli (lub mniej - w zależności od preferencji)
    łyżeczka cukru

    SKŁADNIKI:
    200 g koncentratu pomidorowego
    250 g startego na grubej tarce sera żółtego (mozarella/gouda lub inny ulubiony)
    150 g szynki (w plastrach lub pokrojonej w kostkę)
    1 średnia czerwona papryka
    2 średnie fioletowe cebule

    ORAZ:
    olej , oliwa z oliwek, sól, cukier, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Włoska pizza z szynką, papryką i fioletową cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: drożdże rozkruszamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier, sól i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Na koniec dajemy mąkę i oliwę, krótko wyrabiamy. Na koniec nalewamy na dłonie niewielką ilość oleju i smarujemy z wierzchu wyrobione ciasto. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  • 2. Blachę smarujemy małą ilością oleju. Wykładamy na nią ciasto i robimy z niego wałek na całą długość blachy, po czym lekko go spłaszczamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na całą blachę, brzegi formujemy palcami. Tak przygotowany spód podpiekamy 10 minut w 250 stopniach.
  • 3. W czasie kiedy spód się piecze, przygotowujemy składniki. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pół-plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy na małe kawałki lub w kosteczkę. Do koncentratu dajemy łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku cukrem, solą, ziołami.
  • 4. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i dokładnie smarujemy doprawionym koncentratem, pozostawiając brzegi. Na to nakładamy starty żółty ser, a na samym końcu pomieszane składniki. Wierzch pizzy posypujemy ziołami.
  • 5. Całość pieczemy 30-35 minut w 250 stopniach bez termoobiegu.

Porady

Czas pieczenia pizzy zależy od piekarnika oraz od indywidualnych preferencji. Jeżeli wolimy pizzę delikatniejszą i miększą, pieczemy krócej. Jeżeli preferujemy sztywniejszą i bardziej chrupiącą - pieczemy nieco dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować