Uwielbiamy pizzę ale w takiej wersji jeszcze jej nie jedliśmy. Pizza z jajkiem okazała się przepyszna, w sam raz na późne weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację.
kilka jajek+ jajko do posmarowania brzegów
3 łyżki ziaren (sezam biały i czarny, siemię lniane, mak)
1/2 słoika suszonych pomidorów (u mnie z żurawiną)
kilka plastrów salami
20 dag startego sera żółtego
oregano
sól
szczypiorek do posypania
Pizza z jajkiem ala bajgiel z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, oliwę i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować 2 pizze. Każdą posypać odrobiną sera oraz pokrojonymi pomidorkami i salami. Na każdą pizzę wbić po 3 jajka, oprószyć oregano. Brzegi pizzy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Pizze piec ok 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i lekko posolić jajka.
Komentarze