Pizza z jajkiem ala bajgiel z ziarnami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy pizzę ale w takiej wersji jeszcze jej nie jedliśmy. Pizza z jajkiem okazała się przepyszna, w sam raz na późne weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
    3 szkl mąki pszennej
    op. drożdży instant
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    łyżka oliwy
    szkl ciepłego mleka
    jajko

    kilka jajek+ jajko do posmarowania brzegów
    3 łyżki ziaren (sezam biały i czarny, siemię lniane, mak)
    1/2 słoika suszonych pomidorów (u mnie z żurawiną)
    kilka plastrów salami
    20 dag startego sera żółtego
    oregano
    sól
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza

Pizza z jajkiem ala bajgiel z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, oliwę i ciepłe mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować 2 pizze. Każdą posypać odrobiną sera oraz pokrojonymi pomidorkami i salami. Na każdą pizzę wbić po 3 jajka, oprószyć oregano. Brzegi pizzy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
    Pizze piec ok 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i lekko posolić jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować