Najlepsza jest domowa pizza, pełna aromatycznych, świeżych ziół i z dowolnie wybranymi dodatkami ucieszy każdego.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na ciasto:
1) 350 g mąki
2) 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
3) ¾ łyżeczki soli
4) pół łyżeczki cukru
5) 3 łyżki oliwy + trochę do skropienia ciasta i posmarowania formy
6) 250 ml ciepłej wody
Na sos pomidorowy:
1) 500 g przecieru pomidorowego
2) bazylia
3) oregano
4) tymianek
5) papryka ostra
6) sól
7) pieprz czarny
Pizza z szynką parmeńską, cukinią i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności, wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy oliwą i przekładamy do misy i zostawiamy je na około godzinę, żeby wyrosło.
2.W międzyczasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy bazylię, oregano, tymianek, paprykę, sól, pieprz i odrobinę cukru i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby sos zgęstniał. Gdy sos już zgęstnieje odstawiamy go do ostygnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto możemy ułożyć na jednej dużej blasze do pieczenia lub dwóch mniejszych o średnicy około 35 cm, wysmarowanych oliwą. Ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę, żeby jeszcze odrobinę podrosło, po czym nakłuwamy je widelcem. Następnie ciasto smarujemy przygotowanym sosem, a na nim układamy składniki farszu: szynkę parmeńską, plastry cukinii, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, plasterki oliwek i plastry mozzarelli oraz połowę startego parmezanu. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
4.Upieczoną pizzę posypujemy rukolą i pozostałym parmezanem.
Komentarze