Pizza z szynką parmeńską, cukinią i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepsza jest domowa pizza, pełna aromatycznych, świeżych ziół i z dowolnie wybranymi dodatkami ucieszy każdego.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1) 350 g mąki
    2) 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych
    3) ¾ łyżeczki soli
    4) pół łyżeczki cukru
    5) 3 łyżki oliwy + trochę do skropienia ciasta i posmarowania formy
    6) 250 ml ciepłej wody

    Na sos pomidorowy:
    1) 500 g przecieru pomidorowego
    2) bazylia
    3) oregano
    4) tymianek
    5) papryka ostra
    6) sól
    7) pieprz czarny

    Dodatki:
    1) mała cukinia
    2) 10 plastrów szynki parmeńskiej
    3) garść rukoli
    4) mozzarella
    5) 10 pomidorków koktajlowych
    6) 2 łyżki oliwek
    7) 200 g parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki

Pizza z szynką parmeńską, cukinią i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności, wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto delikatnie skrapiamy oliwą i przekładamy do misy i zostawiamy je na około godzinę, żeby wyrosło.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy bazylię, oregano, tymianek, paprykę, sól, pieprz i odrobinę cukru i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby sos zgęstniał. Gdy sos już zgęstnieje odstawiamy go do ostygnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto możemy ułożyć na jednej dużej blasze do pieczenia lub dwóch mniejszych o średnicy około 35 cm, wysmarowanych oliwą. Ciasto odstawiamy jeszcze na chwilę, żeby jeszcze odrobinę podrosło, po czym nakłuwamy je widelcem. Następnie ciasto smarujemy przygotowanym sosem, a na nim układamy składniki farszu: szynkę parmeńską, plastry cukinii, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, plasterki oliwek i plastry mozzarelli oraz połowę startego parmezanu. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
  • 4. Upieczoną pizzę posypujemy rukolą i pozostałym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Parmezan Rukola Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować