Pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
2.Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
3.Cebulę pokroić w piórka, pomidory koktajlowe na połówki, pomidory malinowe i mozzarellę w plastry.
Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki parmeńskiej i rukolę.
Komentarze