Pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne połączenie smaków we włoskim stylu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (pizza o śr. 35 cm):
    Ciasto:
    200 g mąki
    110 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    Sos:
    1/2 puszki pomidorów krojonych
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oliwy
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżki suszonego oregano
    1/2 łyżeczki cukru
    Dodatkowo:
    2 pomidory malinowe
    10 pomidorów koktajlowych
    8 plastrów szynki parmeńskiej
    2 łyżki czarnych oliwek
    1 mała czerwona cebula
    250 g mozzarelli
    garść rukoli
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sosy Pizza Szynki Ciasto na pizze

Pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do letniej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i pozostawić do podrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Dodać podrośnięte drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 2. Sos: Składniki sosu zmiksować i podgrzać chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka, pomidory koktajlowe na połówki, pomidory malinowe i mozzarellę w plastry.
    Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować sosem, dodać cebulę, pokrojone pomidory, oliwki i mozzarellę. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15-18 minut. Na upieczonej pizzy ułożyć plastry szynki parmeńskiej i rukolę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować