Pizza z chorizo, mini kobami kukurydzy i papryką

4.86 (7 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pizzę uwielbiam, za łatwość jej przygotowania i to, że w 5 minut jest gotowa do jedzenia, więc u mnie gości nie tylko z okazji międzynarodowego dnia pizzy☺

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki do pizzy typ 00
    700 ml wody
    20 g świeżych drożdży piekarskich
    100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

    semolina do podsypania ciasta

    sos:
    500 g passaty pomidorowej
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy z oliwek
    sól morska
    bazylia
    oregano
    majeranek

    obłożenie na każdą pizzę:
    chorizo
    2-3 świeże mini kolby kukurydzy
    mini słodka papryka
    mała czerwona cebula

    50 g startego sera cheddar (jasny)
    2 ząbki czosnku
    oregano

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z chorizo, mini kobami kukurydzy i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.

    Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki.
    Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.

    Wyjętą z lodówki porcję ciasta układamy na blacie posypanym semoliną. Ciasto również lekko posypujemy. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1-2 godziny, żeby nabrało temperatury pokojowej i wyrosło.

    Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy dłońmi. Następnie obracając na blacie i formując dłonią nadajemy mu okrągły kształt i pożądaną grubość. Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.
    Ja tym razem kształtowałam na kamieniu, który ma taką samą wielkość jak ten, który mam w piecyku.
    Ciasto najlepiej kształtować dłońmi, nie wałkować, gdyż podczas wałkowania pozbywamy się bąbelków powietrza.

    Ciasto przekładamy na szpachelkę. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy na bok i przygotowujemy składniki do obłożenia pizzy.

    sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.


    Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy cheddarem, plasterkami czosnku, układamy paprykę, cebulę, kawałki mini kukurydzy i chorizo. Całość posypujemy oregano.
    Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

    Posypujemy natką pietruszki.

    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować