Sycąca pizza na obiad. Bardzo wszystkim smakowało. Mąka razowa nadała wypiekowi jeszcze lepszego charakteru. Polecam zdrowszą wersję tradycyjnej pizzy :-)
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
150 gr mąki pszennej razowej
250 gr mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 szkl ciepłej wody
25 gr świeżych drożdży
1 łyżeczka słodkiej papryki
FARSZ:
10 łyżek ketchupu
1,5 łyżeczki tartego chrzanu
300 gr pieczarek
6 ugotowanych na twardo jaj
200 gr szpinaku w brykietach
2 ząbki czosnku
1 łyżka margaryny
150 gr kiełbasy krakowskiej w kawałku
150 gr żółtego sera – ja użyłam w plastrach
Olej do smażenia, margaryna do formy,
Sól, pieprz kolorowy i wegeta do smaku
Pizza na razowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać w ciepłej wodzie. Na stolnicę wysypać obie mąki oraz słodką paprykę i wymieszać, dodać olej i rozmieszane drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
2.Pieczarki obrać, wyczyścić, pokroić w plastry i smażyć w rondelku na odrobinie oleju do miękkości. Szpinak włożyć z łyżką margaryny do rondelka, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia (ok. 8-10 minut). Do gotowego szpinaku dodać dwa obrane i posiekane ząbki czosnku. Całość przyprawić solą, wegetą i pieprzem do smaku.
3.Kiełbasę pokroić najpierw w plastry, następnie w słupki. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plastry. Żółty ser pokroić w kostkę.
4.Blachę z piekarnika natłuścić margaryną i wylepić wyrośniętym ciastem. Z ketchupu, chrzanu i kolorowego pieprzu zrobić sos, mieszając ze sobą podane składniki. Sosem posmarować spód pizzy. Szpinak nakładać na spód kleksami. Na pizzy ułożyć pieczarki oraz plasterki jajka. Następnie ułożyć słupki kiełbasy. Całość posypać kostkami sera.
Komentarze