1.Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Passatę pomidorową zagotować, dodać obrany, przeciśniety przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Salami pokroić na cienkie paseczki.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pociąć na paski 5 x 30 cm.
Każdy pasek posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć na nim paseczki salami, posypać przyprawą do pizzy.
Podsypując mąką, ciasto delikatnie zwinąć w ruloniki wzdłuż dłuższego boku.
Końcówki zawiązać w supełki, by wyglądały jak końcówki kości.
Gotowe "kości" ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Piec ok 15 minut w 220 stopniach.
Podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze