Pizza - KOŚCI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Smaczna pizza z salami i żółtym serem, z pełnoziarnistej mąki w iście Halloweenowej odsłonie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO :

    380 g mąki pełoziarnistej jasnej
    1 szklanka letniej wody / 250 g/
    2 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy


    SOS POMIDOROWY:

    200g passaty pomidorowej
    1 ząbek czosnku
    szczypta cukru
    1/2 łyżeczki oregano


    PONADTO:

    50 g startego sera żółtego
    100 g salami
    przyprawa do pizzy
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza - kości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
    Passatę pomidorową zagotować, dodać obrany, przeciśniety przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
    Salami pokroić na cienkie paseczki.
    Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, pociąć na paski 5 x 30 cm.
    Każdy pasek posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć na nim paseczki salami, posypać przyprawą do pizzy.
    Podsypując mąką, ciasto delikatnie zwinąć w ruloniki wzdłuż dłuższego boku.
    Końcówki zawiązać w supełki, by wyglądały jak końcówki kości.
    Gotowe "kości" ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    Piec ok 15 minut w 220 stopniach.
    Podawać z sosem pomidorowym.

Porady

Inspiracja: gotujzdrowokolorowo.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować