1.Składniki na ciasto drożdżowe wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2.Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości ok. 25-30 cm i szerokości 4-5 cm.
Każdy pasek posmarować sosem pomidorowym, położyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zawiązać na supeł (tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. końcówkę kości).
4.Kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować tym kości. Piec około 15 minut - do zrumienienia. Podawać z sosami jak do pizzy lub keczupem.
Komentarze