Chrupiące kości o smaku pizzy

Składniki:

  • na kości:
    - 380 g mąki pszennej
    - szklanka letniej wody
    - 2 łyżki oliwy lub oleju
    - 1,5 łyżeczki suchych drożdży
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka cukru

    na sos:
    - 200 g przecieru pomidorowego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - sól
    - 1/2 łyżeczki oregano

    dodatkowo:
    - 100 g cieniutko pokrojonego salami
    - 4 łyżki starego sera żółtego

    do posmarowania:
    - 1 żółtko
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto drożdżowe wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości ok. 25-30 cm i szerokości 4-5 cm.
    Każdy pasek posmarować sosem pomidorowym, położyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zawiązać na supeł (tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. końcówkę kości).
  • 4. Kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować tym kości. Piec około 15 minut - do zrumienienia. Podawać z sosami jak do pizzy lub keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować