REKLAMA

Pieczony faszerowany kurczak bez kości

wyświetlono: 39431 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Wystarczy trochę zręczności i czasu, by przygotować coś specjalnego; faszerowanego kurczaka bez kości. Mięso jest soczyste, aromatyczne, smaczne, łatwe do porcjowania.

opublikowany: 22.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • -kurczak ok. 2 kg
    -60 dag mięsa mielonego z łopatki lub szynki
    -30 dag wątróbki drobiowej
    -1 jajko
    -3 łyżki bułki tartej
    -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -sól
    -pieprz
    -2 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 4.49 z 187 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kości zostały wyjęte w całości 1. Usunąć kości z kurczaka. Kurczak powinien ważyć ok. 2 kg. Nacięcie przy nasadzie szyi nie musi być duże, ale odpowiednie , aby zacząć podcinać skórę. Czynność należy zacząć od obcięcia końcówek skrzydełek. Ostrym, cienkim nożem naciąć od góry i oddzielać skórę wraz z mięśniami od kości, odciągać palcami mięśnie, ściągać ku dołowi. Ostrożnie odciągać mięśnie piersi przy mostku, bo skóra w tym miejscu jest delikatna.
  • Przygotować tuszkę do nadziewania 2. Przygotowaną tuszkę należy umyć, osączyć, natrzeć solą.
    Przed nadzieniem należy zaszyć nitką otwory przy szyi, skrzydełkach, udach, pozostawić tylko przy gruczole kuprowym.
  • składniki na nadzienie 3.
    Przygotować farsz: Wątróbkę oczyścić, sparzyć wrzątkiem, zmielić. Do mięsa dodać wątróbkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz, wyrobić masę, dodać natkę
  • porcja pysznego mięsa 4.
    Napełnić farszem całą wolną przestrzeń, tzn brzuch, podgardle, udka, przy skrzydełkach, objętość farszu powinna uzupełniać 3/4 wolnej przestrzeni.
    Napełniony nadzianką drób zaszyć nitką, nakłuć powierzchnię igłą.
    Ułożyć na brytfannie mostkiem do góry, polać tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze 200°C, po zrumienieniu obniżyć temperaturę, w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, piec ok. 90 minut. Pozostawić w brytfannie do wystygnięcia.

Porady

Do nadzienia można dodać kilka pieczarek, ugotowane jajka

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: caroline1983 caroline1983

Kurczak pieczony faszerowany - bez kosci

Wymaga troche pracy, ale jest efektowny i pyszny

kategoria: Dania główne opublikowany: 15.06.2011 | wyświetlono: 3863 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA IZABELA SUCHOCKA

KURCZAK PIECZONY ,FASZEROWANY POREM I MARCHEWKĄ

2 W 1 Za jednym zamachem surówka i mięso .

kategoria: Dania główne Kurczak pieczony kurczak faszerowany opublikowany: 02.07.2014 | wyświetlono: 2048 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE