Pieczony faszerowany kurczak bez kości

  • wyświetlono: 36186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wystarczy trochę zręczności i czasu, by przygotować coś specjalnego; faszerowanego kurczaka bez kości. Mięso jest soczyste, aromatyczne, smaczne, łatwe do porcjowania.

neli
  • 130min

Składniki

-kurczak ok. 2 kg
-60 dag mięsa mielonego z łopatki lub szynki
-30 dag wątróbki drobiowej
-1 jajko
-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól
-pieprz
-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony faszerowany kurczak bez kości

  • Kości zostały wyjęte w całości1. Usunąć kości z kurczaka. Kurczak powinien ważyć ok. 2 kg. Nacięcie przy nasadzie szyi nie musi być duże, ale odpowiednie , aby zacząć podcinać skórę. Czynność należy zacząć od obcięcia końcówek skrzydełek. Ostrym, cienkim nożem naciąć od góry i oddzielać skórę wraz z mięśniami od kości, odciągać palcami mięśnie, ściągać ku dołowi. Ostrożnie odciągać mięśnie piersi przy mostku, bo skóra w tym miejscu jest delikatna.
  • Przygotować tuszkę do nadziewania2. Przygotowaną tuszkę należy umyć, osączyć, natrzeć solą.
    Przed nadzieniem należy zaszyć nitką otwory przy szyi, skrzydełkach, udach, pozostawić tylko przy gruczole kuprowym.
  • składniki na nadzienie3.
    Przygotować farsz: Wątróbkę oczyścić, sparzyć wrzątkiem, zmielić. Do mięsa dodać wątróbkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz, wyrobić masę, dodać natkę
  • porcja pysznego mięsa4.
    Napełnić farszem całą wolną przestrzeń, tzn brzuch, podgardle, udka, przy skrzydełkach, objętość farszu powinna uzupełniać 3/4 wolnej przestrzeni.
    Napełniony nadzianką drób zaszyć nitką, nakłuć powierzchnię igłą.
    Ułożyć na brytfannie mostkiem do góry, polać tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze 200°C, po zrumienieniu obniżyć temperaturę, w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, piec ok. 90 minut. Pozostawić w brytfannie do wystygnięcia.

Porady

Do nadzienia można dodać kilka pieczarek, ugotowane jajka

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylafarszkurczak pieczonykurczak faszerowanykurczak bez kościwyjmowanie kości

Komentarze

Podobne przepisy

pieczony schab z kością

Dodane przez: Gospodyni

Pieczony schab z kością

Mięso jest aromatyczne i bardzo...

Pieczony solankowy kurczak faszerowany kaszą ze skwarkami

Dodane przez: ewaeu

Pieczony solankowy kurczak faszerowany kaszą...

Kurczak pieczony, wcześniej marynowany...


Kurczak pieczony , faszerowany dynią z batatem

Dodane przez: Martyna1991

Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem

Aromatyczny , wyrazisty w smaku...

schabowy

Dodane przez: blondynkagotuje90

Kotlet schabowy bez kości

Pyszny obiad na niedzielę.

kurczak faszerowany

Dodane przez: klementynka

faszerowany kurczak pieczony w soku z pomarańczy

Taki nadziany kurczak jest idealny...

image-1ntx2n4

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

KURCZAK PIECZONY ,FASZEROWANY POREM I MARCHEWKĄ

2 W 1 Za jednym zamachem surówka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE