Pieczony faszerowany kurczak bez kości

4.47 (188 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wystarczy trochę zręczności i czasu, by przygotować coś specjalnego; faszerowanego kurczaka bez kości. Mięso jest soczyste, aromatyczne, smaczne, łatwe do porcjowania.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • -kurczak ok. 2 kg
    -60 dag mięsa mielonego z łopatki lub szynki
    -30 dag wątróbki drobiowej
    -1 jajko
    -3 łyżki bułki tartej
    -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -sól
    -pieprz
    -2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Pieczony faszerowany kurczak bez kości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kości zostały wyjęte w całości 1. Usunąć kości z kurczaka. Kurczak powinien ważyć ok. 2 kg. Nacięcie przy nasadzie szyi nie musi być duże, ale odpowiednie , aby zacząć podcinać skórę. Czynność należy zacząć od obcięcia końcówek skrzydełek. Ostrym, cienkim nożem naciąć od góry i oddzielać skórę wraz z mięśniami od kości, odciągać palcami mięśnie, ściągać ku dołowi. Ostrożnie odciągać mięśnie piersi przy mostku, bo skóra w tym miejscu jest delikatna.
  • Przygotować tuszkę do nadziewania 2. Przygotowaną tuszkę należy umyć, osączyć, natrzeć solą.
    Przed nadzieniem należy zaszyć nitką otwory przy szyi, skrzydełkach, udach, pozostawić tylko przy gruczole kuprowym.
  • składniki na nadzienie 3.
    Przygotować farsz: Wątróbkę oczyścić, sparzyć wrzątkiem, zmielić. Do mięsa dodać wątróbkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz, wyrobić masę, dodać natkę
  • porcja pysznego mięsa 4.
    Napełnić farszem całą wolną przestrzeń, tzn brzuch, podgardle, udka, przy skrzydełkach, objętość farszu powinna uzupełniać 3/4 wolnej przestrzeni.
    Napełniony nadzianką drób zaszyć nitką, nakłuć powierzchnię igłą.
    Ułożyć na brytfannie mostkiem do góry, polać tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze 200°C, po zrumienieniu obniżyć temperaturę, w trakcie pieczenia polewać tłuszczem, piec ok. 90 minut. Pozostawić w brytfannie do wystygnięcia.

Porady

Do nadzienia można dodać kilka pieczarek, ugotowane jajka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować