Pieczarkowa na kości żeberkowej

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Witam was serdecznie u mnie dziś pyszna zupka pieczarkowa jedna z moich ulubionych zup. Po za tym uwielbiam wszystkie zupy, nie gotuję obiadów z dwóch dań bo po prostu by nie zjedli a ja nie jestem z tych aby wyrzucać jedzenie. Wolę z jednego dania ugotować i codziennie coś innego niż nagotować nie wiadomo ile a potem wyrzucić, teraz nie mam zwierząt ponieważ mieszkam w mieście choć kury i gęsi mamy u szwagra ale tu nie mam komu oddać choćby zupy.

IMG_20210605_001909_158
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

300 g kości żeberkowej do zup,

500 g pieczarek,

1 marchew 200 g,

1 mały korzeń pietruszki,

kawałek korzenia selera,

1 gałązka liści selera,

1 mały liść pora,

4 - 8 ziemniaki ( w zależności od wielkości ),

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

1 torebka zupy pieczarkowej w proszku,

165 g śmietany 18 %,

1 płaska łyżeczka cukru,

1 pęczek natki pietruszki 20 g,

1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,

1 czubata łyżka masła.

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarkowa na kości żeberkowej

  • zupa1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umytą kość żeberkową na zupy, wkroić dowolnie pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz korzeń selera, wkroić również liść pora i selera. Od czasu zagotowania się wywaru zmniejszyć gaz i gotować do miękkości mięsa na kości po pół przykrytą pokrywką. Gdy mięso na kości jest już miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
  • zupa2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze na zupę przygotować pieczarki, obrać ich i pokroić w cienkie plasterki a nóżki w cieniutkie kółeczka. Na patelnię położyć masło, dodać przygotowane pieczarki i smażyć tak długo aż z pieczarek wyparuje woda.
  • zupa3. Gdy w wywarze na zupę ziemniaki są już miękkie dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz usmażone pieczarki na maśle. Całość pogotować na wolnym ogniu około 15 minut, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą z solą.
  • zupa4. Jak już zupa pogotowała się oznaczony czas przygotować zupę w proszku ( nie koniecznie jeśli ktoś nie używa można pominąć ). śmietanę rozprowadzić z gorącym wywarem od zupy oraz łyżeczką cukru, dodać do tego zupę w proszku i całość rozmieszać aby nie było grudek, ( dodając cukier śmietana w zupie się nie zważy ).
  • zupa5. Jak już mamy przygotowaną śmietanę z zupą w proszku wlać ją do gotującej się zupy, szybko zamieszać i pogotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować jeszcze około 5 minut, zdjąć z ognia.
  • zupa6. Zupka wyszła bardzo smaczna, ja dodaję czasem zupę w proszku bo jak dla mnie jest o wiele lepszy smak ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć i zupę zabielić samą śmietaną. Moją zupkę podałam ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Mąż i syn byli zachwyceni smakiem tej zupy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadpieczarkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa pieczarkowa na rosole z kaczki

Dodane przez: Netka

Zupa pieczarkowa na rosole z kaczki

Pyszna zupa pieczarkowa na bazie...

Zupa pieczarkowa na wołowym rosole

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa pieczarkowa na wołowym rosole

Zapraszam na zupę pieczarkową na...

Pieczarkowa "na bogato"

Dodane przez: lusia_kasia

Pieczarkowa "na bogato"

Jest to wzbogacona wersja zupy...

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole

Dodane przez: Martyna1991

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole

Bardzo smaczna, zupa pieczarkowa...

Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną

Dodane przez: paulina57

Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną

Zupa z pieczarkami gotowana na...

pieczarkowa

Dodane przez: Agnieszka 72

Pieczarkowa na serduszkach drobiowych

Bardzo uwielbiam pieczarki w każdej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE