Pizza bianca z karczochem i pepperoni

4.5 (6 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pizza z białym sosem śmietanowo-cebulowym, karczochami, pepperoni i szynką dojrzewającą. Ciasto dojrzewające 48 godzin jest puszyste i chrupiące.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (na 2 pizze):
    Mąka pszenna - 450g (typ 00)
    Woda ciepła - 300ml
    Drożdże świeże - 4g
    Cukier - 1/2 łyżeczki
    Oliwa - 3 łyżki
    Sól - 1 płaska łyżeczka
    Kasza manna do obsypania

    Sos śmietanowy:
    Śmietana 18% - 200g
    Olej - 1 łyżka
    Cebula - 1szt
    Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    Pieprz, sól, papryka słodka - do smaku

    Dodatki:
    Szynka dojrzewająca - 8 plastrów
    Karczochy w zalewie - 4 ćwiartki
    Papryka pepperoni marynowana - 6szt
    Oliwki zielone - 20szt
    Pieczarki - 4szt
    Cebula - 1szt
    Mozzarella - 125g
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza bianca z karczochem i pepperoni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Tym razem moje ciasto rosło w lodówce przez 48 godzin i to zdecydowanie najlepsze ciasto jakie jadłam.

    Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki.

    Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulkę.
  • 2. Sos śmietanowy:
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Smażymy na oleju do zeszklenia. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.
  • 3. Z kulek ciasta formujemy placki, podsypując kaszą manną. Ciasta smarujemy sosem. Układamy dodatki: szynkę, plasterki pieczarek, kawałki karczochów, papryki pepperoni, oliwki i mozzarellę.

    Pieczemy w najwyższej temperaturze naszego piekarnika, aż do zarumienienia (ja piekłam około 5-6 minut). Polecam pieczenia na kamieniu do pizzy, ale sprawdzi się też metalowa forma.

    Pizzę podajemy od razu po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować