Pizza bianca z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Z cukru, drożdży i ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 min.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól oraz wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy odrobinę ciepłej wody. Gdy ciasto będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż podwoi swoją objętość.
Następnie kulę rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Delikatnie smarujemy pizzę śmietaną, posypujemy tartym serem, układamy plasterki mozzarelli, wędzonego łososia, oliwki i równomiernie posypujemy kukurydzą oraz suszonym koperkiem, solą i pieprzem.
Porady
Na upieczonej pizzy możemy ułożyć plasterki świeżego ogórka.
Komentarze