Pierogi ze szpinakiem i serem feta

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pierogi ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku.Szpinak połączyłam z serem feta, czosnkiem i przyprawami. Polecam na bezmięsny obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Farsz:
    25 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    3 ząbki czosnku
    10 dag sera feta
    olej rzepakowy do smażenia
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    biały pieprz według uznania
    przyprawa Tikka Masala według uznania

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    około 1 szklanka ciepłej wody

    Dodatkowo:
    mąką pszenna do posypania stolnicy
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz. 1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.
  • Ciasto. 2. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
  • Formowanie pierogów. 3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  • Gotowanie. 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy.
  • Gotowe danie. 5. Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.

Porady

Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Jeżeli nie mamy przyprawy Tikka Masala możemy użyć innych ulubionych przypraw.W skład tej przyprawy wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa, Ponieważ ser feta jest słony farszu nie solimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Olej Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować