Piróg Biłgorajski

  • wyświetlono: 1704 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg" Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam. Na pewno nie ostatni.

luna19
  • 120min

Składniki

500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
250 g sera
1 szkl śmietany
60 g słoniny
3 jajka
sól
pieprz
smalec do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Piróg Biłgorajski

  • mbm,1. Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem.
  • pieróg biłgorajski2. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz. Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udka duszone w pomidorach z mozzarellą

Dodane przez: beciiaaa

Udka duszone w pomidorach z mozzarellą

Bardzo smaczne, sycące danie które...

Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami pieczone w rękawie

Dodane przez: beciiaaa

Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami...

Pyszne i niedrogie danie obiadowe....

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Dodane przez: beciiaaa

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami...

Nadziewana i zapiekana dynia to...

Udka pieczone z ryżem w pomidorach

Dodane przez: beciiaaa

Udka pieczone z ryżem w pomidorach

Bardzo smaczne, sycące danie które...

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)

Wątróbka

Dodane przez: czarrna

Wątróbka

Klasycznie. Z cebulką.