Piróg Biłgorajski

  • wyświetlono: 2123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg" Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam. Na pewno nie ostatni.

luna19
  • 120min

Składniki

500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
250 g sera
1 szkl śmietany
60 g słoniny
3 jajka
sól
pieprz
smalec do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Piróg Biłgorajski

  • mbm,1. Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem.
  • pieróg biłgorajski2. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz. Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone pałki z kurczaka

Dodane przez: Kloruś

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka...

Pulpety w sosie własnym

Dodane przez: dawiddudziak

Pulpety w sosie własnym

Myślę że każdy z nas lubi pulpety.

polędwiczki z indyka

Dodane przez: Gospodyni

Smażone polędwiczki z indyka

Najbardziej delikatne mięso drobiowe....

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Dodane przez: Skotka

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Często robię te kotlety gdy zostaną...

Kotleciki ziemniaczane z białym serem

Dodane przez: Gaździnka warzy

Kotleciki ziemniaczane z białym serem

Moje dzieciaki uwielbiają takie...

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Dodane przez: Goszka

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Lazania - lasagne, to nic innego...