Piróg Biłgorajski

  • wyświetlono: 1533 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg" Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam. Na pewno nie ostatni.

luna19
  • 120min

Składniki

500 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
250 g sera
1 szkl śmietany
60 g słoniny
3 jajka
sól
pieprz
smalec do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Piróg Biłgorajski

  • mbm,1. Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem.
  • pieróg biłgorajski2. Piec w temp 180 st ok 1,5 godz. Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....

gotowe

Dodane przez: ziutula

gulasz z indyka z warzywami

gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami,...

image-0ntl3gf

Dodane przez: Mniam1

Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem

Wieprzowe mięso mielone z dodatkiem...

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Dodane przez: szynszyla

Mielone zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Pyszne danie na obiad.

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: sammakko

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi...

Szybka i smaczna zapiekanka w czarnym...

image-1kpphuy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Karkówka gotowana

Jest niezwykle miękka i soczysta...