Piróg biłgorajski

4.44 (151 ocen)

Wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i chociaż jest to danie z mojego regionu, robiłam go pierwszy raz. Polecam, jest pyszny.

Składniki:

  • Farsz:
    350 g ziemniaków
    150 g sera twarogowego
    1 łyżeczka smalcu
    400 g kaszy gryczanej
    3 jajka
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    sól
    kilka gałązek posiekanej mięty

    Ciasto:
    1.5 szkl mąki
    100 g masła
    10 g drożdży
    1/2 szkl śmietany
    szczypta proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Forma: 30 X 15




Wystaw ocenę:

4.44 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, zostawiając trochę wody. Wsypać kaszę, dodać smalec ( jak ktoś lubi to mogą być skwarki) i razem pognieść, przykryć na kilka minut. Do przestygniętych dodać pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i świeżą lub suszoną miętę. Dokładnie wymieszać.
  • Drożdże 2. W miseczce wymieszać śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto 3. Masło posiekać z mąką.
  • Ciasto 4. Dodać śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto.
  • Ciasto 5. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno i boki natłuszczonej formy.
  • Piróg 6. Wyłożyć farsz i wyrównać łyżką.
  • Piróg 7. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Dociskając zlepić dolne ciasto z górnym.
  • Piróg biłgorajski 8. Piec 1 godz. i 20 min. w temp. 180*C. Po pół godzinie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Podawać na gorąco ze śmietaną, kefirem, maślanką lub z ulubionym sosem. Zimny kroić w plastry i smażyć na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować