PIRAMIDA JAGLANA Z KREMEM KAKAOWYM

0 (0 ocen)

Ciasto jest dużo bardziej łamiące się niż biszkopt, więc trzeba postępować z nim delikatnie. Nie jest też może tak dekoracyjne, ale smakiem się broni:)100 g to 130 kcal

Składniki:

  • Ciasto jaglane:
    150 g kaszy jaglanej-waga suchej kaszy
    1 jajko
    100 ml mleka
    1 łyżeczka kurkumy
    50 g ksylitolu
    1 łyżeczka sody
    300 ml wody
    Aromat migdałowy
    1/2 łyżeczki soli
    Krem kakaowy:
    500 g jogurtu greckiego na obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżeczki kakao-12 g
    2-3 łyżeczki stewie
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    1 łyżka suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piramida jaglana z kremem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l1res4 1. Ciasto jaglane:
    Do garnka lub rondla o grubym dnie, wsypać kaszę. Postawić na ogień i prażyć jakieś 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Zostawić do odcięknięcia. Następnie przełożyć do garnka, dodać 300 ml wody i około ½ łyżeczki soli. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kaszę do wchłonięcia całej wody czyli do miękkości. Zdjąć z ognia, zostawić do lekkiego ostygnięcia. W między czasie do miski wlać mleko, dodać jajo i roztrzepać całość. Dodać kurkumę, ksylitol i całość dobrze wymieszać.
  • image-05rphvi 2. Ciepłą kaszę jaglaną zblendować. Dodać sodę, aromat migdałowy oraz zawartość miski. Całość po raz kolejny zmiksować. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i rozsmarować tak jak biszkopt na roladę. Piec 180 st około 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-1a3poti 3. Krem kakaowy:
    Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzątku. Przestudzić.
    Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać stewię i kakao. Wymieszać delikatnie ale dokładnie. Następnie stopniowo wlewać rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aby masa nie miała grudek. Po dodaniu żelatyny do masy jogurtowej należy przyspieszyć przygotowanie deseru, ponieważ masa dosyć szybko zastyga.
  • image-0c75sw1 4. Wykonanie:
    Ciasto jaglane pokroić na 4-5 pasków. Każdy kolejny pasek powinien być o 2-3 cm węższy od poprzedniego. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą ( ułatwi to wydobycie deseru). Na dno formy położyć najszerszy pasek ciasta jaglanego. Na ciasto wylać część kremu kakaowego.
  • image-22uxu1a 5. Położyć kolejny pasek ciasta, polać kremem. Czynności powtórzyć do zużycia wszystkich pasków ciasta i kremu, pamiętając iż ciasto w kształcie powinno przypominać piramidę. Na wierzchu ciasta ułożyć po 1 suszonej żurawinie. Wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie cała noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować