Kokosowe z kremem kakaowym

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybkie, proste ciasto. Zasmakuje każdemu. W smaku jest delikatne, nie jest mdłe ani za słodkie. Herbatniki kakaowe nadają fajny, trochę odmienny smak tradycyjnemu rafaello.Polecam.

Składniki:

  • Na blachę 24cmx24cm:
    - 1 paczka krakersów słonych
    - 1 paczka herbatników kakaowych
    - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    - 1 l. mleka
    - 1 żółtko
    - 250 g. masła
    - 4-5 łyżek cukru
    - 200 g. wiórek kokosowych
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Kokosowe z kremem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:
    750 ml. mleka zagotować z cukrem w reszcie rozrobić budynie z mąką. Wymieszać i dodać do mleka gotującego się. Energicznie mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Masło utrzeć z żółtkiem. Małymi porcjami dodawać do ostygniętego budyniu. Miksować, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodać 100 g. wiórek. Wymieszać.
  • 3. Na blaszce wyłożyć 1 warstwę krakersów -> cienko krem -> herbatniki kakaowe ->cienko krem -> herbatniki kakaowe -> cienko krem -> krakersy -> reszta kremu -> podprażone na patelnie do złotego koloru wiórki (100 g. ).
    Wstawić na noc/ dzień do lodówki.

Porady

Można wierzch posypać startą białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować