Piramida ptysiowa z kremem patissiere

  • wyświetlono: 1016 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich znajomych pomysłowością, w przygotowaniu deserów to mam dla Was coś.

dawiddudziak

Składniki

Ciasto parzone:
- 200 g masła
- 0,5 l mleka
- 8 do 10 jaj
- 450 g mąki
- szczypta soli
Krem patissiere:
- 400 ml mleka
- sok z pomarańczy i skórka
- 5 żółtek
- 45 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 180 g cukru
- 1 łyżka masła
Karmel:
- cukier 200 g

Sposób przygotowania przepisu:

Piramida ptysiowa z kremem patissiere

  • 1. Ciasto parzone:

    Mleko zagotowujemy razem z masłem i solą. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto około 1 minuty.
    Następnie ciasto przekładamy do miski i wystudzamy. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera, stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
    Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy 2-3 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką (do stworzenia piramidy potrzebujemy dużej ilości ptysi). Ptysie pieczemy w temperaturze 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 10-14 minut. Ptysie odstawiamy do wystygnięcia.
    Krem patissiere:
    Mleko zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko starannie mieszamy.
    Następnie dodajemy stopniowo zagotowane mleko, cały czas mieszamy. Masę wlewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.
    Karmel:
    Cukier rozpuszczamy do momentu uzyskania złotego koloru
    Wykończenie:
    Wystudzone ptysie napełniamy za pomocą worka cukierniczego. Tak przygotowane ptysie zanurzamy w gorącym karmelu (używamy do tego szczypiec) i sklejamy, nadając im kształt piramidy. Piramidę zwija się z tektury i pokrywa pergaminem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

EKLERKI Z CREME PATISSIERE - najlepsze!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

EKLERKI Z CREME PATISSIERE

Eklerki to mój deser z dzieciństwa!...

Knedle z cciasta ptysiowego

Dodane przez: przytulanka

Knedle z ciasta ptysiowego

"Knedle są popularne w Niemczech...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piramida z owoców w galarecie

Taka piramida nadaje się dla dzieci...

Ptysiowy wieniec

Dodane przez: Jaga85

Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką

Taki wieniec ozdobiony świeżymi...

image-28d4eil

Dodane przez: Monika Matysiak

Ptasie gniazdka z ciasta ptysiowego

Smakują jak pączki hiszpańskie,...

Wieniec ptysiowy z malinami

Dodane przez: czekoladka

Wieniec ptysiowy z malinami

Pyszny deser z dodatkiem malin....

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.