Piramida ptysiowa z kremem patissiere

4.5 (192 ocen)

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich znajomych pomysłowością, w przygotowaniu deserów to mam dla Was coś.

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    - 200 g masła
    - 0,5 l mleka
    - 8 do 10 jaj
    - 450 g mąki
    - szczypta soli
    Krem patissiere:
    - 400 ml mleka
    - sok z pomarańczy i skórka
    - 5 żółtek
    - 45 g mąki pszennej
    - 20 g mąki ziemniaczanej
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 180 g cukru
    - 1 łyżka masła
    Karmel:
    - cukier 200 g
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piramida ptysiowa z kremem patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone:

    Mleko zagotowujemy razem z masłem i solą. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto około 1 minuty.
    Następnie ciasto przekładamy do miski i wystudzamy. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera, stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
    Za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy ptysie o średnicy 2-3 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką (do stworzenia piramidy potrzebujemy dużej ilości ptysi). Ptysie pieczemy w temperaturze 200°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 10-14 minut. Ptysie odstawiamy do wystygnięcia.
    Krem patissiere:
    Mleko zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sok oraz skórkę z 1 pomarańczy. Wszystko starannie mieszamy.
    Następnie dodajemy stopniowo zagotowane mleko, cały czas mieszamy. Masę wlewamy do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zgęstniały krem ściągamy z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.
    Karmel:
    Cukier rozpuszczamy do momentu uzyskania złotego koloru
    Wykończenie:
    Wystudzone ptysie napełniamy za pomocą worka cukierniczego. Tak przygotowane ptysie zanurzamy w gorącym karmelu (używamy do tego szczypiec) i sklejamy, nadając im kształt piramidy. Piramidę zwija się z tektury i pokrywa pergaminem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować