Rolada z kremem kakaowym

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Lekka i bez dodatkowego cukru :)

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru kryształu
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    1 szklanka śmietany 30%
    1 mały jogurt naturalny
    2 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
    1 cukier waniliowy

    mus truskawkowy:
    400 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa

    do nasączenia:
    1/3 szklanki przegotowanej wody
    1/2 kieliszka spirytusu
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Rolada z kremem kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana z białek 1. Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy na barszcze 45x30 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy ściereczką i zwijamy.
  • mus truskawkowy 2. Truskawki gotujemy z 1/2 szklanki wody, blendujemy, mieszamy z galaretką i studzimy. Przelewamy do wyłożonego folia spożywczą płaskie pojemnika i odstawimy do lodówki do stężenia.
  • 3. Kakao sparzamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy 1/2 filiżanki mleka, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  • śmietanka 4. Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym, miksujemy z kakao, żelatyną i na końcu z jogurtem. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • mus truskawkowy 5. Mus truskawkowy kroimy w paski.
  • Rolada z kremem kakaowym 6. Biszkopta rozwijamy, nasączamy, smarujemy masą. Na kremie układamy mus truskawkowy. Roladę zwijamy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Smacznego :)

Porady

Do śmietanki można dodać cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować