Pindżur

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dziś przeniesiemy się w smaki Bałkanów, a to za sprawą sosu warzywnego o dość nietypowej nazwie. Pindżur to smakowita, łagodna pasta warzywna pochodząca z Macedonii, której głównym składnikiem jest pieczona papryka. Pasta ta jest podstawą i dodatkiem do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 5 czerwonych papryk
    - 1 bakłażan
    - 1 cebula czerwona
    - 1 puszka pomidorów (bez skóry)
    - 2 ząbki czosnku
    - olej słonecznikowy
    - natka pietruszki
    - ocet jabłkowy
    - sól, pieprz i cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pindżur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pomidory z puszki i chwilę razem dusimy.
  • 2. Papryki pozbawiamy pestek, bakłażan przekrawamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.
  • 3. Po tym czasie miąższ z bakłażana oraz pokrojone i pozbawione skóry papryki dodajemy do pomidorów oraz cebuli i dusimy wszystko do uzyskania gładkiego sosu. W czasie duszenia dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz drobno posiekaną pietruszkę. Pod koniec zakwaszamy całość odrobiną octu jabłkowego, doprawiamy cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

Bardzo lubię, gdy w sosie wyczuwalne są kawałki warzyw, ale jeśli preferujemy gładkie sosy, możemy także zmiksować pindżur za pomocą blendera. Gotowy sos przekładamy do słoiczków i przechowujemy je w lodówce. Możemy go również zawekować. Pindżur będzie idealnym dodatkiem do mięs, kanapek, gulaszu oraz wielu innych potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować