Pindżur

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bakłażan

    1 cebula czerwona

    8 papryk czerwonych

    3 łyżki cukru

    sól, pieprz do smaku

    1 główka czosnku

    1 papryczka chili

    1 i 1/2 kg pomidorów

    2 łyżki octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Pindżur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakłażan papryka upieczona 1. Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni. Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut.
  • bakłażan i papryka obrana ze skóry pokrojona 2. Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem. Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek. Cebulę przesmażam na oleju. Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier.
  • warzywa podsmażone 3. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje.
  • sos zmiksowany blenderem 4. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować