Piknikowe...bezowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie ciasto z ukrytymi pod kremową pierzynką aromatycznymi truskawkami. Idealne na piknik w letnie popołudnie.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka jaja: 4 sztuki
    - cukier puder: 225 gramów
    - truskawki (po 150 jako wypełnienie i do dekoracji): 300 gramów

    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier puder: 65 gramów
    - mąka: 10 gramów
    - budyń waniliowy w proszku: 10 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - strąk wanilii: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piknikowe...bezowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubić białka na sztywną pianę, dalej ubijając stopniowo dodawac cukier puder. Masę przełożyć do formy i piec około godziny w temperaturze 145 st C.
  • 2. Przygotować krem. Ubić w misce żółtka z 20g cukru pudru na puszystą masę. Połączyć z proszkiem budyniowym i mąką. Podgrzać w rondelku mleko ze strąkiem wanilii przeciętym wzdłuż. Gdy zacznie wrzeć zalać masę z żółtek, ciągle mieszając. Przelać z powrotem do rondelka. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, aż zgęstnieje i przełożyć do miski. Przed użyciem usunąć strąk wanilii.
  • 3. Na upieczony spód bezowy wyłożyć pokrojone na ćwiartki 150 g truskawek, pokryć kremem waniliowym i udekorowac pozostałymi truskawkami. Można też polac sosem karmelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować