Piknikowe...bezowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ubić białka na sztywną pianę, dalej ubijając stopniowo dodawac cukier puder. Masę przełożyć do formy i piec około godziny w temperaturze 145 st C.
2.Przygotować krem. Ubić w misce żółtka z 20g cukru pudru na puszystą masę. Połączyć z proszkiem budyniowym i mąką. Podgrzać w rondelku mleko ze strąkiem wanilii przeciętym wzdłuż. Gdy zacznie wrzeć zalać masę z żółtek, ciągle mieszając. Przelać z powrotem do rondelka. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, aż zgęstnieje i przełożyć do miski. Przed użyciem usunąć strąk wanilii.
3.Na upieczony spód bezowy wyłożyć pokrojone na ćwiartki 150 g truskawek, pokryć kremem waniliowym i udekorowac pozostałymi truskawkami. Można też polac sosem karmelowym.
Komentarze