Kotlety mielone z pieczarkami, faszerowane karczochami marynowanymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek i pasty Ajvar, pieczone w piekarniku. Ich środek wypełniony jest farszem z karczochów marynowanych, czerwonej cebulki, kaszy kuskus i żółtego sera.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka i mięso od szynki)
    400 g pieczarek
    2 ząbki czosnku
    3 czubate łyżki ostrej pasty Ajvar
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej

    FARSZ:

    1/3 szklanki kaszy kuskus
    2 łyżki oleju
    2 małe czerwone cebule
    1 ząbek czosnku
    3 karczochy z zalewy w oleju słonecznikowym
    20 dkg żółtego sera
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki słodkiej śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone Dania mięsne

Kotlety mielone z pieczarkami, faszerowane karczochami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy farsz.
    Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą. Płyn powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy.
    Kaszę zostawiamy do napęcznienia. W tym czasie szklimy drobno posiekaną cebulkę na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie dodajemy pokrojone karczochy i napęczniałą kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Pieczarki drobno pokrojone podsmażamy lekko na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
    Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięs. Dodajemy jajka, pastę Ajvar, bułkę tartą i podsmażone pieczarki. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

    Na dłoni rozpłaszczamy garść mięsa, na środek dajemy farsz i zlepiamy tak, aby farsz był schowany w mięsie.
    Kotlety układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z podanej porcji zrobiłam 11 sztuk).
    Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Porady

Kotlety możemy podać z zieloną sałatą w delikatnym sosie winegret.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować