Pikantna zupa z ciecierzycy

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Pyszna, rozgrzewająca zupa.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    mielony imbir
    1 łyżka mielonego curry
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 litr wywaru warzywnego
    4 marchewki
    150g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
    puszka ciecierzycy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać.
    Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Przesmaż na nim cebulę oprószoną dość mocno imbirem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp curry. Smaż wszystko razem ok. 2 minuty. Po tym czasie zalej wszystko bulionem. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Marchew pokrój w plasterki. Gdy zupa zacznie wrzeć, dodaj marchewkę wraz z fasolką i gotuj razem 15 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze z 5-10 minut.

Porady

Zupę najlepiej podawać z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować