Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią

4.5 (192 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Po prostu pyszna! Nie zdawałam sobie sprawy z tego, ze bazylia nada zwykłemu dżemowi taki niesamowity smak. Polecam każdemu!

  • 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1kg truskawek
    środek żelujący do dżemów na 1kg owoców
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka pieprzu białego
    1/2 pęczka bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Pikantna truskawkowa konfitura z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłucz, obierz i przesyp do rondla. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj środek żelujący i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, wsyp cukier i pieprz i gotuj cały czas mieszając przez ok. 5-10 min. Na koniec wsyp posiekane listki bazylii i wymieszaj. Zostaw garnek na najmniejszym ogniu i nakładaj wrzącą konfiturę do słoiczków. Zakręć i postaw do góry dnem. Poczekaj aż ostygnie.

Porady

Ta konfitura będzie idealna do pieczonego lub grillowanego mięsa lub sera np. camembert. Z tych proporcji wyszło mi 5 małych słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować