Konfitura truskawkowa

0 (0 ocen)

Konfiturę truskawkową przygotowuję się pod koniec sezonu truskawkowego wówczas truskawki są najsłodsze i najlepsze. To nasza ulubiona konfitura. Zajadamy się nią zimą z goframi, naleśnikami i placuszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, na kromce posmarowanej masłem

Składniki:

  • • 1 kg obranych truskawek,
    • 500g cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura truskawkowa 1. Obrane truskawki płuczemy i osuszamy. Umieszczamy je w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilak godzin, aby truskawki puściły sok. Truskawki możemy pokroić na mniejsze części lub rozgnieść tłuczkiem czy zmiksować blenderem.
  • Konfitura truskawkowa 2.
    Po tym czasie truskawki wstawiamy na wolny ogień i gotujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy tak długo aż konfitura zgęstnieje tzn. kropla konfitury upuszczona na talerz po lekkim przestygnięciu nie powinna się rozpływać. Naszą konfiturę co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła.
    Gorącą konfiturę przekładamy do małych suchych słoiczków, słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Słoiki zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy je w suchym i zimnym miejscu.

Porady

1) Do konfitury możemy dodać sok z ½ cytryny. 2) Do przygotowania konfitury możemy użyć dowolnej ilości truskawek –ważne, żeby zachować proporcje truskawek do cukru 2:1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować