Konfitura truskawkowa z lawendą

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 4 osób

Coś dla wielbicieli lawendy i truskawek. Knfitura zaskakuje wszystkich swym smakiem. Nie ma nic lepszego do spałaszowania w zimowe wieczory :)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 szkl wody
    1 kg cukru
    1 łyżeczka suszonej lawendy
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura truskawkowa z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier oraz lawendę, zagotuj do momentu zrobienia się gęstego syropu. za pomocą łyżi wyjmij lawendę
  • 2. truskawki umyj, pozbądź się szypułek. Truskawki wrzuć do gotującego się syrupu. Gotuj 5 min od czasu do czasu mieszając. Wystudź
  • 3. Czynność powtórz 3krotnie aż owoce zrobią się szkliste.

    Gorące owoce z syropem przelej do słoików, zakręć.
    Całość pasteryzuj 15 do 20 minut.
    Trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować