Konfitura rabarbarowo truskawkowa

5 (184 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, delikatna, idealna na kanapkę ale tez super dodatek do kaczki.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Konfitura rabarbarowo truskawkowa..
    Na
    kg rabarbaru
    40 dkg truskawek
    25 dkg cukier trzcinowy
    łyżkę soku z cytryny
    łyżeczkę pektyny
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura rabarbarowo truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Konfitura rabarbarowo truskawkowa..
    Na kg rabarbaru najlepiej z własnego ogródka dałam 40 dkg truskawek. Owoce myje, kroję i zasypuję 25 dkg cukrem trzcinowym i pozostawiam na noc aby puścił sok. Kolejnego dnia gotuję, żeby rabarbar zmięknął. Dodaję łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę pektyny. Można dodać zelfix ale najlepiej 3:1. Gotuję do uzyskania piany. Gorącą konfiturę przekładam do słoiczków oczywiście wcześniej wyparzonych. Układam wieczkiem do dołu.
    Konfitura idealnie nadaje smak potrawą z kaczki albo cielęciny. Oczywiście podstawa to świeże pieczywo posmarowane zamkniętymi w sloiczku owocami..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować