Konfitura truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Co roku staram się zrobić chociaż parę słoiczków tego wspaniałego przetworu. Na szczęście udało mi się kupić truskawki z domowej uprawy. I jeszcze dostałam 2 kg w gratisie :) Dzięki cytrynie dżem nie jest mdły i ma piękny, jaskrawy kolor. Z tego przepisu wyszło mi 10 większych słoików.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 kg truskawek
    1,5 kg cukru
    3 opakowania konfiturex 2:1
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truski 1. Słoiki na dżem dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy w piekarniku nagrzanym do 50*C do momentu, aż będą suche. Truskawki myjemy w zimnej wodzie i usuwamy szypułki. Wkładamy je do dużego naczynia, zasypujemy konfiturexem, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły).
  • truski 2. Miałam bardzo duże owoce, dlatego lekko je rozbiłam tłuczkiem do ziemniaków (chciałam mieć w konfiturze również całe kawałki). Do truskawek dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę. Wsypujemy 1,5 kg cukru, a następnie mieszamy ok 3 minut, aby cukier się dobrze rozpuścił.
  • 3. Do wyparzonych słoiczków wlewamy gotową konfiturę i szczelnie je zakręcamy. Słoiki odwracamy do góry dnem na ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować