Pijane Rafaello

4.5 (170 ocen)

To ciasto, a właściwie deser, który przeznaczony jest zdecydowanie dla dorosłych z uwagi na zawartość dużej ilości alkoholu. Mamy tutaj właściwie tylko herbatniki i krem budyniowy z advocaatem i kokosem, ale efekt jest fantastyczny. Przepis dostałam od Pauliny.

Składniki:

  • 375ml pełnotłustego mleka
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    220g cukru
    250g kokosu
    300g masła
    250ml advocaatu
    150-200g herbatników

    Dodatkowo:

    50-100g kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Pijane rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 125ml mleka roztrzepać żółtka z mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mleko z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Gorący budyń przykryć folią spożywczą, tak, aby dotykała powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy”. Całkowicie wystudzić.
  • 2. Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Po każdej dokładce dobrze utrzeć, aby masło dokładnie połączyło się z budyniem. Dodawać porcjami kokos na przemian z advocaatem i dokładnie mieszać.
  • 3. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Układać warstwy: herbatniki, krem, herbatniki, krem. Wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
  • 5. Kokos uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać nim całe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Herbatniki Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować