Ciasto "Rafaello"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto ,, Rafaello '' to niezwykle pyszne ciasto. Składa się z wielu warstw biszkoptów, herbatników i pysznego kremu z ajerkoniakiem, całość dopełnia kokosowa nutka. Wbrew pozorom nie ma przy nim dużo pracy...no może troszeczkę. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Polecam na podwieczorek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt x 2:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt z białek:
    3 białka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    3 żółtka
    2 i pół szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    25 dag margaryny ,, Kasia ''
    15 dag wiórek kokosowych
    pół szklanki ajerkoniaku

    Dodatkowo:
    5 dag wiórek kokosowych
    64 sztuki herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello Ciasto

Ciasto "rafaello" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopty. 1. Biszkopty: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.
    W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

    Biszkopt z białek: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
  • Krem. 2. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.
    Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.
  • Przekładanie. 3. Jeden biszkopt smarujemy kremem, układamy warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), smarujemy kremem i znów układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy biszkopt z białek. Biszkopt z białek smarujemy kremem i układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy drugi biszkopt. Biszkopt smarujemy krem i układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
  • Gotowe. 4. Gdy ciasto stężeje kroimy je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Warstwy od dołu: 1. Biszkopt. 2. Krem. 3. Herbatniki. 4. Krem. 5. Herbatniki. 6. Krem. 7. Biszkopt z białek. 8. Krem. 9. Herbatniki. 10. Krem. 11. Biszkopt. 12. Krem. 13. Herbatniki. 14. Krem. 15. Wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Kokos Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować