W Polsce nalewka z pigwy cieszy się wielkim uznaniem. Zastanawiacie się dlaczego? Na to wszystko składa się wiele elementów. Jedni powiedzą, że to, co ich przyciąga, to piękny złoty kolor. Inni z kolei najbardziej cenią sobie niespotykany aromat pigwy, a jeszcze inni najbardziej zachwycać będą się jej słodko-kwaśnym smakiem. Pod względem popularności nalewka z pigwy ustępuje chyba tylko nalewce wiśniowej i śliwkowej.

Pigwa przeżywa istny renesans w kuchni. Owoce nie dość, że są bardzo smaczne, to zawierają w sobie między innymi potas, magnez i żelazo. Dzięki temu praca naszego układu pokarmowego jest o wiele lepsza. Dodatkowo, spożywanie produktów z pigwy poprawia naszą odporność. Z tego lekko kwaskowego owocu pełnego witamin możemy zrobić najróżniejsze przetwory – dżemy, soki, syropy. My jednak skupimy się na nalewce z pigwy, która idealnie rozgrzeje nas w jesienne i zimowe wieczory.


 
Nalewka z pigwy przepis

Przepisów na nalewkę z pigwy jest mnóstwo. Każdy, kto rok w rok przygotowuje ten trunek, ma swój sprawdzony sposób, który zapisany jest często na pożółkłych już kartkach. My proponujemy wam nasz pomysł na stworzenie tej pysznej nalewki.


W przeciwieństwie do większości nalewek, owoców pigwy nie zalejemy od razu spirytusem. Aby nalewka z pigwy powstała, musimy pamiętać, żeby owoce „polskiej cytryny” były dojrzałe – żółte albo prawie pomarańczowe. Pigwa dojrzewa w październiku, ale z jej zbiorem lepiej jest poczekać do pierwszych przymrozków – dzięki temu, że owoce są lekko przemrożone, tracą cierpki smak i stają się delikatniejsze.

Kiedy zabierzemy się już za obróbkę owoców pigwy, by powstała nalewka pigwowa, pierwszym krokiem, który powinniśmy wykonać, jest usunięcie pestek – zawierają one kwas pruski, który jest trujący. Co prawda w niewielkich dawkach nie jest on niebezpieczny dla człowieka, ale może powodować migrenę lub niestrawność.

Jeśli chodzi o dodatki do nalewki, wszystko zależy od naszych upodobań. Najważniejszą rzeczą jest to, że powinniśmy je dodawać podczas procesu maceracji – zalania składników alkoholem. Pigwa lubi towarzystwo pomarańczy, aromatycznych jabłek, wanilii czy cynamonu w całości. Spytacie czemu powinniśmy użyć lasek? Zmielony cynamon przysporzyłby nam kłopotów podczas filtracji.

Zapraszamy do naszej galerii, gdzie znajdziecie najpopularniejsze przepisy na nalewkę z pigwy