Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, oliwkami i mozzarellą w cieście francuskim

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Pyszna propozycja obiadowa. U mnie w towarzystwie frytek i miksu sałat z sosem winegret. Warto zrobić, bo piersi z kurczaka podane w ten sposób są na prawdę smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    140 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    1 ząbek czosnku
    1 płaska łyżka masła
    40 g zielonych oliwek
    1 kulka mozzarelli
    2 jajka
    bułka tarta do obtoczenia piersi z kurczaka
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, świeżo mielony pieprz
    1 opakowanie ciasta francuskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, oliwkami i mozzarellą w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić z obu stron solą i pieprzem, W głębokim talerzu rozbełtać jedno jajko, do kolejnego talerza nasypać bułki tartej. Przyprawione piersi obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Obie piersi zarumienić z każdej strony, po czym wyciągnąć na talerz i zostawić do ostudzenia.
  • 2. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Wyłączyć palnik i dodać pokrojone oliwki, wymieszać. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostudzone piersi z kurczaka przekroić poziomo na środku tworząc kieszeń (nie rozcinamy tylnej części). Każdą z piersi nadziać szpinakiem i mozzarellą. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na każdej części ułożyć poziomo, na środku pierś z kurczaka, ciasto francuskie ponacinać pionowo z obu stron, tworząc paski. Każdą z piersi pozawijać w ciasto francuskie (piersi nie muszą być szczelnie zawinięte) i przełożyć na blaszkę. W miseczce rozbełtać jajko, dodać nieco soli i pieprzu, po czym posmarować nim ciasto francuskie. Włożyć do piekarnika na około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Szpinak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować