Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, oliwkami i mozzarellą w cieście francuskim

  • wyświetlono: 711 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna propozycja obiadowa. U mnie w towarzystwie frytek i miksu sałat z sosem winegret. Warto zrobić, bo piersi z kurczaka podane w ten sposób są na prawdę smaczne.

profilowe_1
  • 60min

Składniki

2 duże piersi z kurczaka
140 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła
40 g zielonych oliwek
1 kulka mozzarelli
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia piersi z kurczaka
olej rzepakowy do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz
1 opakowanie ciasta francuskiego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Piersi z kurczaka nadziewane szpinakiem, oliwkami i mozzarellą w cieście francuskim

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić z obu stron solą i pieprzem, W głębokim talerzu rozbełtać jedno jajko, do kolejnego talerza nasypać bułki tartej. Przyprawione piersi obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Obie piersi zarumienić z każdej strony, po czym wyciągnąć na talerz i zostawić do ostudzenia.
  • 2. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Wyłączyć palnik i dodać pokrojone oliwki, wymieszać. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostudzone piersi z kurczaka przekroić poziomo na środku tworząc kieszeń (nie rozcinamy tylnej części). Każdą z piersi nadziać szpinakiem i mozzarellą. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na każdej części ułożyć poziomo, na środku pierś z kurczaka, ciasto francuskie ponacinać pionowo z obu stron, tworząc paski. Każdą z piersi pozawijać w ciasto francuskie (piersi nie muszą być szczelnie zawinięte) i przełożyć na blaszkę. W miseczce rozbełtać jajko, dodać nieco soli i pieprzu, po czym posmarować nim ciasto francuskie. Włożyć do piekarnika na około 35 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszpinakmozzarellaobiadnadziewane mięsoprzepis_z_olejem_rzepakowym
 

Komentarze

Podobne przepisy

kurczak w cieście francuskim

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Warkocz z piersi kurczaka w cieście francuskim

To doskonałe danie na kolację,...

Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana w cieście francuskim

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekana...

Zapraszam na pyszną pierś z kurczaka...

image-12wnfjr

Dodane przez: xamelka1

Piersi kurczaka w serowej panierce z fasolką...

Tak przygotowane piersi z kurczaka...

Filet z kurczaka z mozzarella i pieczarkami opleciony ciastem francuskim

Dodane przez: soroka

Filet z kurczaka z mozzarella i pieczarkami...

Pysznie smakuje i ładnie wygląda

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Dodane przez: Gosia123

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Szybki i prosty przepis na obiad...

Obfite Piersi i cieście francuskim

Dodane przez: bornonheels

Obfite piersi w francuskim cieście

Czyli piersi nadziewane kruchą...