Piersi kurczaka w cieście francuskim

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Przepis prosty do wykonania. Gwarantuję, że wszystkim będzie smakował. Dostałam go od p.Kasi będąc na praktykach szkolnych.

  • 60 min

Składniki:

  • (dla 2 osób)
    -podwójna pierś z kurczaka,
    -ciasto francuskie,
    - żółty ser,
    -pieczarki
    -jajko,
    -oregano,
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano.
  • 2. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów w zależności od wielkości piersi (ja kupuję gotowe ciasto w hipermarkecie) i kładziemy na blaszkę posypaną mąką.
  • 3. Nacinamy ciasto w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok.8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm, pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
  • 4. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch pieczarki (można je także dać podsmażone z cebulą lub sam plasterek szynki jak kto lubi).
  • 5. Zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
  • 6. Gotowego kurczaka w cieście smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruche. Można go podawać z sałatką, pieczonymi ziemniakami, frytkami jak kto woli.

Porady

Piersi można podać z surówkami,frytkami według własnego uznania i smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować