Piersi kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i oregano.
2.Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów w zależności od wielkości piersi (ja kupuję gotowe ciasto w hipermarkecie) i kładziemy na blaszkę posypaną mąką.
3.Nacinamy ciasto w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok.8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm, pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
4.Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch pieczarki (można je także dać podsmażone z cebulą lub sam plasterek szynki jak kto lubi).
5.Zaplatamy paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
6.Gotowego kurczaka w cieście smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruche. Można go podawać z sałatką, pieczonymi ziemniakami, frytkami jak kto woli.
Porady
Piersi można podać z surówkami,frytkami według własnego uznania i smaku.
Komentarze