Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

4.49 (199 ocen)

Klasyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem i serem. Wszystko otoczone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku. Polecam na obiad :)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    2 małe opakowania ciasta francuskiego
    olej rzepakowy do smażenia
    jajko
    ziarna sezamu

    MARYNATA:

    2 łyżki suszonych pomidorów w proszku
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    NADZIENIE:

    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    450 g szpinaku mrożonego
    sól
    pieprz czarny
    200 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14ey2ci 1. Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić.
    W tym czasie można przygotować nadzienie.
  • image-1xuhvec 2. Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje. Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko.
  • image-0hkxjjd 3. Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej Ser żółty Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować