Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka naciąć w połowie, aby utworzyły się kieszonki. Składniki marynaty połączyć i oprószyć z każdej strony mięso. Odstawić.
W tym czasie można przygotować nadzienie.
2.Czosnek roznieść i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, po chwili dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać rozmrożony szpinak i przyprawić. Dusić, aż większość płynu odparuje. Przestudzony szpinak rozsmarować w kieszonkach mięsa i położyć plastry żółtego sera. Spiąć dokładnie wykałaczkami. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć piersi z dwóch stron, ale krótko.
3.Część ciasta francuskiego naciąć radełkiem i owinąć piersi z kurczaka, tak aby nacięcia były na wierzchu. Przełożyć na papier do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Smacznego :)
Komentarze