Ryba ze szpinakiem i mozzarellą zapiekana w cieście francuskim

4.5 (149 ocen)

Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest powalający.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    4 kostki rybne (np. z dorsza)
    1 cebula
    3-4 ząbki czosnku
    350-400g mrożonego szpinaku (można użyć świeżego)
    1 kulka mozzarelli
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Ryba ze szpinakiem i mozzarellą zapiekana w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę, dodać szpinak. Całość smażyć chwilę, po czym doprawić do smaku łyżką solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Filety z dorsza (kostki z dorsza) umieścić w miseczce, aby odmroziły się, następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym oprószyć solą i pieprzem.
  • Ryba ze szpinakiem i mozzarellą zapiekana w cieście francuskim 3. Płat ciasta francuskiego pokroić na cztery równe prostokąty, na każdym położyć po porcji szpinaku, na nim po jednej kostce ryby oraz plasterku mozzarelli. Brzegi ciasta złożyć do środka, tworząc sakiewkę.
  • 4. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C i piecz przez około 25-30 minut (do zarumienienia się ciasta).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mozzarella Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować