Piersi z kurczaka a la ryba po grecku

4.91 (218 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

sprawdza się na małym i dużym przyjęciu

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kilogram piersi z kurczaka
    1 duża pietruszka (korzeń)
    5 większych marchewek
    3 cebule
    2 koncentraty pomidorowe (po 190 gram)
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    2 łyżeczki cukru
    3 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.91 (218 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kurczaka a la ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i rozkroić kilka mniejszych kotletów. Każdy rozbić i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w rozbełtanym jajku z dwóch stron a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Pietruszkę i marchewki obrać, opłukać, osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa około 20 minut na średnim ogniu. Co chwilę przemieszać, żeby się nie przypaliły. Przyprawić lekko solą. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cukier. Wymieszać. Jeżeli warzywa wymieszane z koncentratem będą bardzo gęste możemy dolać trochę wody. W naczyniu układamy warstwę usmażonych piersi z kurczaka. Na to dajemy warstwę warzyw. Następnie ponownie usmażonego kurczaka i warstwę warzyw. Tak kładziemy warstwy do wykorzystania produktów. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie przekładamy do lodówki. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują podane z białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować