Piersi z kaczki pieczone na boczku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy sposób na pieczone piersi z kaczki. Miękkie i soczyste dzięki ułożeniu ich na boczku z którego wytapia się tłuszcz i mięso się nie wysusza. Boczek wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać z pieczonymi jabłkami :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g surowego boczku w plastrach (najlepiej tłustego)
    2 piersi kaczki ze skórą
    sól
    biały pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kaczki pieczone na boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry surowego boczku poprószyć solą i pieprzem, ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.
    Piersi kaczki posypać ze wszystkich stron solą i majerankiem, ułożyć na plastrach boczku skórą do góry. naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 1 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec jeszcze ok. 10 min. do zrumienienia skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Kaczka Natka pietruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować