Pieczona pierś z kurczaka
Składniki:
Marynata:
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
płaska łyżeczka mielonej papryki
2-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu teryiaki
1-2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki zioł prowansalskich
3-4 filety z kurczaka ze skórką
Sposób wykonania:
Mięso oczyścić, przygotować (usunąć kości). Delikatnie posolić. Składniki marynaty wymieszać. Mięso marynować w marynacie kilka godzin.
Wstawić do naczynia żaroodpornego. Przykryć. Piec 185 stopni 30 – 40 minut. Odkryć (można odlać wodę powstałą przy pieczeniu). Termoobieg z funkcją przypiekania. Zapiec do zarumienienia – 200 stopni.
Puree z marchewki
Składniki:
2 marchewki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, chili
łyżeczka masła
woda
Sposób wykonania:
W rondelku rozpuścić masło, dodać obrany czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Podsmażać do 5 minut. Po tym czasie marchewkę zalać wodą (ilość wody to taka aby zakryła marchewki). Gotować do miękkości. Wyciągnąć czosnek jak nie lubicie, wodę odlać do filiżanki. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jest za gęste dolewać wodę pozostałą z gotowania się marchewki.
Szparagi:
Składniki:
8-10 szparagów zielonych
woda
łyżeczka soli
łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Oderwać dolną część (sama będzie się łamać gdy będziemy próbować). W garnku gotować wodę (ilość – tyle aby zakryła szparagi). Wodę posolić. Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Odcedzić. Na patelni zwykłej lub grillowej roztopić masło, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Doprawić solą.
Orientalny kalafior
Składniki:
mały kalafior
1 pęczek zielonej pietruszki
1-2 ząbki czosnku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka nasion kolendry
sól, pieprz
płatki chili
dowolny tłuszcz – 2 łyżki (u mnie 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju kokosowego)
Sposób wykonania:
Kalafior obrać w większe różyczki. Wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować al dente. Odcedzić. Pietruszkę posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu. Na głęboką patelnię wrzucić olej, posiekaną pietruszkę, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki, chili i kurkumę. Wszystko razem podgrzać. Wrzucić ugotowany kalafior. Wymieszać ze sobą. Można zarumienić.
Wszystkie składniki podawać gorące.
Pierś z kurczaka z aromatycznym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczona pierś z kurczaka
Składniki:
Marynata:
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz
płaska łyżeczka mielonej papryki
2-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu teryiaki
1-2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki zioł prowansalskich
3-4 filety z kurczaka ze skórką
Sposób wykonania:
Mięso oczyścić, przygotować (usunąć kości). Delikatnie posolić. Składniki marynaty wymieszać. Mięso marynować w marynacie kilka godzin.
Wstawić do naczynia żaroodpornego. Przykryć. Piec 185 stopni 30 – 40 minut. Odkryć (można odlać wodę powstałą przy pieczeniu). Termoobieg z funkcją przypiekania. Zapiec do zarumienienia – 200 stopni.
Puree z marchewki
Składniki:
2 marchewki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, chili
łyżeczka masła
woda
Sposób wykonania:
W rondelku rozpuścić masło, dodać obrany czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Podsmażać do 5 minut. Po tym czasie marchewkę zalać wodą (ilość wody to taka aby zakryła marchewki). Gotować do miękkości. Wyciągnąć czosnek jak nie lubicie, wodę odlać do filiżanki. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jest za gęste dolewać wodę pozostałą z gotowania się marchewki.
Szparagi:
Składniki:
8-10 szparagów zielonych
woda
łyżeczka soli
łyżeczka masła
Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Oderwać dolną część (sama będzie się łamać gdy będziemy próbować). W garnku gotować wodę (ilość – tyle aby zakryła szparagi). Wodę posolić. Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Odcedzić. Na patelni zwykłej lub grillowej roztopić masło, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Doprawić solą.
Orientalny kalafior
Składniki:
mały kalafior
1 pęczek zielonej pietruszki
1-2 ząbki czosnku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka nasion kolendry
sól, pieprz
płatki chili
dowolny tłuszcz – 2 łyżki (u mnie 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju kokosowego)
Sposób wykonania:
Kalafior obrać w większe różyczki. Wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować al dente. Odcedzić. Pietruszkę posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu. Na głęboką patelnię wrzucić olej, posiekaną pietruszkę, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki, chili i kurkumę. Wszystko razem podgrzać. Wrzucić ugotowany kalafior. Wymieszać ze sobą. Można zarumienić.
Wszystkie składniki podawać gorące.
Komentarze