Pierś z kurczaka z aromatycznym kalafiorem

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Pierś z kurczaka z aromatycznym kalafiorem

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Pieczona pierś z kurczaka
    Składniki:
    Marynata:
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    sól, pieprz
    płaska łyżeczka mielonej papryki
    2-4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka sosu teryiaki
    1-2 łyżeczki miodu
    ½ łyżeczki zioł prowansalskich
    3-4 filety z kurczaka ze skórką
    Sposób wykonania:
    Mięso oczyścić, przygotować (usunąć kości). Delikatnie posolić. Składniki marynaty wymieszać. Mięso marynować w marynacie kilka godzin.
    Wstawić do naczynia żaroodpornego. Przykryć. Piec 185 stopni 30 – 40 minut. Odkryć (można odlać wodę powstałą przy pieczeniu). Termoobieg z funkcją przypiekania. Zapiec do zarumienienia – 200 stopni.
    Puree z marchewki
    Składniki:
    2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, chili
    łyżeczka masła
    woda
    Sposób wykonania:
    W rondelku rozpuścić masło, dodać obrany czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Podsmażać do 5 minut. Po tym czasie marchewkę zalać wodą (ilość wody to taka aby zakryła marchewki). Gotować do miękkości. Wyciągnąć czosnek jak nie lubicie, wodę odlać do filiżanki. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jest za gęste dolewać wodę pozostałą z gotowania się marchewki.

    Szparagi:
    Składniki:
    8-10 szparagów zielonych
    woda
    łyżeczka soli
    łyżeczka masła
    Sposób wykonania:
    Szparagi umyć. Oderwać dolną część (sama będzie się łamać gdy będziemy próbować). W garnku gotować wodę (ilość – tyle aby zakryła szparagi). Wodę posolić. Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Odcedzić. Na patelni zwykłej lub grillowej roztopić masło, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Doprawić solą.

    Orientalny kalafior
    Składniki:
    mały kalafior
    1 pęczek zielonej pietruszki
    1-2 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka nasion kolendry
    sól, pieprz
    płatki chili
    dowolny tłuszcz – 2 łyżki (u mnie 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju kokosowego)
    Sposób wykonania:
    Kalafior obrać w większe różyczki. Wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować al dente. Odcedzić. Pietruszkę posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu. Na głęboką patelnię wrzucić olej, posiekaną pietruszkę, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki, chili i kurkumę. Wszystko razem podgrzać. Wrzucić ugotowany kalafior. Wymieszać ze sobą. Można zarumienić.
    Wszystkie składniki podawać gorące.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Pierś z kurczaka z aromatycznym kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczona pierś z kurczaka
    Składniki:
    Marynata:
    2 łyżki rozpuszczonego masła
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    sól, pieprz
    płaska łyżeczka mielonej papryki
    2-4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka sosu teryiaki
    1-2 łyżeczki miodu
    ½ łyżeczki zioł prowansalskich
    3-4 filety z kurczaka ze skórką
    Sposób wykonania:
    Mięso oczyścić, przygotować (usunąć kości). Delikatnie posolić. Składniki marynaty wymieszać. Mięso marynować w marynacie kilka godzin.
    Wstawić do naczynia żaroodpornego. Przykryć. Piec 185 stopni 30 – 40 minut. Odkryć (można odlać wodę powstałą przy pieczeniu). Termoobieg z funkcją przypiekania. Zapiec do zarumienienia – 200 stopni.
    Puree z marchewki
    Składniki:
    2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, chili
    łyżeczka masła
    woda
    Sposób wykonania:
    W rondelku rozpuścić masło, dodać obrany czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę. Podsmażać do 5 minut. Po tym czasie marchewkę zalać wodą (ilość wody to taka aby zakryła marchewki). Gotować do miękkości. Wyciągnąć czosnek jak nie lubicie, wodę odlać do filiżanki. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy jest za gęste dolewać wodę pozostałą z gotowania się marchewki.

    Szparagi:
    Składniki:
    8-10 szparagów zielonych
    woda
    łyżeczka soli
    łyżeczka masła
    Sposób wykonania:
    Szparagi umyć. Oderwać dolną część (sama będzie się łamać gdy będziemy próbować). W garnku gotować wodę (ilość – tyle aby zakryła szparagi). Wodę posolić. Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Odcedzić. Na patelni zwykłej lub grillowej roztopić masło, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Doprawić solą.

    Orientalny kalafior
    Składniki:
    mały kalafior
    1 pęczek zielonej pietruszki
    1-2 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka nasion kolendry
    sól, pieprz
    płatki chili
    dowolny tłuszcz – 2 łyżki (u mnie 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju kokosowego)
    Sposób wykonania:
    Kalafior obrać w większe różyczki. Wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować al dente. Odcedzić. Pietruszkę posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu. Na głęboką patelnię wrzucić olej, posiekaną pietruszkę, kolendrę, czosnek pokrojony w plasterki, chili i kurkumę. Wszystko razem podgrzać. Wrzucić ugotowany kalafior. Wymieszać ze sobą. Można zarumienić.
    Wszystkie składniki podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kurczak Marchewka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować