Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym

0 (0 ocen)

W menu, pachnący tymiankiem i pomarańczą kurczak z serowym nadzieniem.Do nadzienia użyłam podlaskiego specjału- Sera Korycińskiego. Jest to ser podpuszczkowy, produkowany w gminie Korycin na Podlasiu, bardzo go polecam. Jeśli nie możecie go dostać można użyć mozzarelli.

Składniki:


  • podwójna pierś z kurczaka (ok.700g)
    3 pomarańcze (średniej wielkości
    3 łyżeczki musztardy miodowej
    3 łyżeczki miodu
    tymianek
    300g sera korycińskiego z czosnkiem
    sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Podwójną pierś z kurczaka dzielimy na pół.
    W każdej wycinamy kieszonkę i napychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami.
    Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek.

    Pomarańcze obieramy ze skórki, z tych białych skórek też, ponieważ spowodują one, że sos będzie gorzki.
    Kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię. Dodajemy musztardę i miód. Dusimy chwilę, aż wytworzy się sos.

    Podczas duszenia pomarańczę się rozpadną, jeśli nie chcecie by plątały się po talerzu, zamiast kroić pomarańcze, możecie wycisnąć z nich sok.

    Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem.
    Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować