Pierś z kurczaka w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Ja podałam rodzinie na ciepłą kolację wraz z sosem czosnkowym, myślę że jest również świetnym pomysłem jako propozycja na obiad.

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 płat świeżego ciasta francuskiego
    tłuszcz do smażenia
    pieprz, sól, ostra papryka do smaku

    sos czosnkowy:
    6-7 łyżek majonezu
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oczyszczanie piersi z kurczaka 1. Piersi z kurczaka oczyścić, posypać z wierzchu solą i pieprzem.
  • smażenie 2. Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać piersi z kurczaka, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, podlać gorącą wodą, tak by były do połowy przykryte, dusić do miękkości ok 30 min.
  • pierś z cieście 3. Płat ciasta francuskiego rozłożyć, posypać ostrą papryką, ułożyć przestudzoną pierś z kurczaka, zwinąć ciastem do jego połowy, podobnie postąpić z drugą stronę zawijając ciasto w tzw kopertę. Boki ciasta zawinąć pod spód. Z wierzchu ciasto delikatnie naciąć.
  • układanie na blaszce 4. Zawinięte piersi w ciasto francuskie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą papryką. Piec ok 30 min góra-dół w temp 180 st C.
  • sos czosnkowy 5. Wykonać sos czosnkowy: majonez połączyć ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku, schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pierś z kurczaka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować