Pierś z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyścić, posypać z wierzchu solą i pieprzem.
2.Tłuszcz rozgrzać na patelni, układać piersi z kurczaka, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, podlać gorącą wodą, tak by były do połowy przykryte, dusić do miękkości ok 30 min.
3.Płat ciasta francuskiego rozłożyć, posypać ostrą papryką, ułożyć przestudzoną pierś z kurczaka, zwinąć ciastem do jego połowy, podobnie postąpić z drugą stronę zawijając ciasto w tzw kopertę. Boki ciasta zawinąć pod spód. Z wierzchu ciasto delikatnie naciąć.
4.Zawinięte piersi w ciasto francuskie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą papryką. Piec ok 30 min góra-dół w temp 180 st C.
5.Wykonać sos czosnkowy: majonez połączyć ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku, schłodzić w lodówce.
Komentarze