Pierś z kurczaka w bakłażanie z mozzarellą i pikantną salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5cm. Plastry posypujemy z dwóch stron solą i odstawiamy na chwilę. Dzięki temu bakłażan będzie mniej gorzki. Płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i kładziemy plastry bakłażana. Smażymy je z dwóch stron do miękkości.
2.Pierś z kurczaka kroimy w takie kawałki, aby można je było owinąć plastrami bakłażana. Posypujemy je oregano i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony. Kurczaka owijamy we wcześniej usmażone plastry bakłażana. Na górze układamy po plastrze mozzarelli. Całość delikatnie przekładamy na patelnię, którą przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy na małym ogniu tak, aby mozzarella się roztopiła.
Porady
Danie podajemy z pikantną salsą. Przepis na salsę znajdziecie tutaj:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pikantna-salsa-1
Komentarze