Pierś z kaczki z ryżem azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś zalej sosem sojowym. Marynuj co najmniej 2 godziny.
2.Obsmaż kaczkę ( na suchej patelni) 2,5 minuty od strony skóry, na drugiej stronie 1,5 minuty. Wrzuć ryż na drugą patelnię i praż do uzyskania złotego koloru. Nastaw wodę na niego. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
3.Gotuj ryż tyle ile na opakowaniu. Wsadź kaczkę do piekarnika. Piecz 12 minut.
4.Wyciągnij mięso z piekarnika.Zostaw na chwilę, aby wchłonęło soki. Odzceć ryż. Wymieszaj go na patelni z przyprawą do kuchni azjatyckiej.
5.Wyłóż ryż na talerz tak jak na zdjęciu. Pokrój kaczkę i połóż na ryż. Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią całość. Smacznego!!!
Komentarze