Pierś kaczki z zapiekanymi jabłkami

4.5 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie przygotowałam inspirując się programem: "Pyszne 25". Tak podana pierś kaczki świetnie sprawdzi się podczas uroczystych spotkań z rodziną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki (po ok.400g)
    3 jabłka
    3-4 ziemniaki
    kilka orzechów włoskich
    łyżka rodzynek
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    majeranek
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczone jabłka Dania główne

Pierś kaczki z zapiekanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczkę przypraw 1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Ugotować al dente w posolonej wodzie. Pierś kaczki umyć, osuszyć, odkroić nadmiar tłuszczu, a skórkę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
  • kaczkę podsmaż 2. Mięso krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju skórką w dół i odwrócić na drugą stronę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką w dół. Ziemniaki przełożyć do naczynia z kaczką, podlać tłuszczem, na którym się smażyła.
  • przygotuj jabłka 3. Umyte jabłka wydrążyć łyżką. Orzechy drobno pokroić, rodzynki sparzyć. Przełożyć do jabłek i polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
  • gotowe danie 4. Jabłka zapiekać w osobnym naczyniu razem z kaczką ok.15 minut w 190 st. Kaczkę pokrojoną na plasterki rozłożyć na półmisku razem z ziemniakami i jabłkami. Smacznego!

Porady

rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rodzynki Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować