Pierś kaczki z zapiekanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Ugotować al dente w posolonej wodzie. Pierś kaczki umyć, osuszyć, odkroić nadmiar tłuszczu, a skórkę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
2.Mięso krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju skórką w dół i odwrócić na drugą stronę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką w dół. Ziemniaki przełożyć do naczynia z kaczką, podlać tłuszczem, na którym się smażyła.
3.Umyte jabłka wydrążyć łyżką. Orzechy drobno pokroić, rodzynki sparzyć. Przełożyć do jabłek i polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
4.Jabłka zapiekać w osobnym naczyniu razem z kaczką ok.15 minut w 190 st. Kaczkę pokrojoną na plasterki rozłożyć na półmisku razem z ziemniakami i jabłkami. Smacznego!
Komentarze