Pierś kurczaka w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Macie już dość kotletów z piersi kurczaka ? Podam wam dziś przepis na pyszną pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, taką pierś równie szybko się przygotowuje jak kotlety z tym, że jest odmiana co do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 720 g piersi z kurczaka,
    1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
    2 łyżki oleju,
    1 szklanka wody ( szklanka poj. 210 ml ),
    1 łyżka suszonej włoszczyzny,
    3 czubate łyżki śmietany 18 %,
    1 płaska łyżka mąki,
    0,5 łyżeczki cukru,
    1 łyżka natki pietruszki świeżej lub mrożonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotować piersi z kurczaka wymoczyć je w zimnej wodzie, odlać wodę i każdą pierś ( ja miałam trzy sztuki ) przekroić wzdłuż aby powstały dwa kawałki mięsa. Pokrojone piersi przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, jak już piersi ociekły wtedy przełożyć je do miski obsypać przyprawą do kurczaka wlać olej i całość wmasować w mięso, odstawić na pięć minut aby przyprawy wchłonęły w mięso
  • obiad 2. Gdy mięso w przyprawach odstało swój czas wtedy dużą patelnię postawić na ogień lekko ją rozgrzać ułożyć przygotowane piersi z kurczaka i na średnim ogniu obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu piersi wlać szklankę przegotowanej zimnej wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę, dusić na wolnym ogniu do miękkości piersi oraz wyparowania większości wody, w czasie duszenia przygotować śmietanę, przełożyć ja do salaterki wsypać mąkę oraz cukier wlać piętnaście łyżek gorącego wywaru z mięsa i całość rozmieszać tak aby nie było grudek
  • obiad 3. Jak z mięsa wyparowała już większa ilość mięsa i mamy przygotowaną śmietanę, zalać mięso zwiększyć ogień i szybkim ruchem zamieszać aby nie zrobił się jeden wielki kluch z sosu ( dodając cukier do śmietany nie zważy ona się pod wpływem gorąca ). Zagotować ze śmietaną cały czas mieszając do powstania sosu. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia
  • obiad 4. Przygotowane piersi kurczaka w sosie śmietanowym podałam z ziemniakami oraz mizerią z ogórka, ziemniaki można posypać koperkiem mi niestety zabrakło a z suszonym nie lubię. Pierś nie wyszła sucha lecz krucha i lekko soczysta, tak przygotowana pierś z kurczaka może być dodatkiem do kasz, ryżu lub makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować