Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z kaparami

4.5 (193 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem kaparów. Proste danie, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i eleganckie.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    100ml bulionu
    2-3 łyżki kaparów
    Masło
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos śmietanowy

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim filety z obu stron, aż się zarumienią. Kurczaka zalewamy bulionem, zagotowujemy. Śmietanę łączymy z mąką i powoli wlewamy na bulionu, ciągle mieszając zagotowujemy sos. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy odsączone z zalewy kapary. Chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kapary Kurczak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować