Pierś Indyka z Żurawiną

4.5 (169 ocen)

Pyszne mięsko z dodatkiem wspaniałej żurawiny ;-)

Składniki:

  • Na dwie porcje potrzebujemy :

    4 plastry z indyka (średnie)
    150g Żurawina (łowicz w słoiczku)
    1 łyżeczka przyprawa do kurczaka
    1 łyżeczka papryka słodka w proszku
    1/2 łyżeczka czosnek granulowany
    1 duży plaster sera gouda (ewentualnie 2 )
    1 łyżka oleju (do posmarowania blaszki)
    sól pieprz (wg uznania)
    nici do zawijania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś indyka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z indyka myjemy, osuszamy,ręcznikiem papierowym.
    Każdy kawałek rozbijamy na cienki placuszek z pomocą tłuczka przez woreczek żeby nam się mięsko nie podziurawiło. Na tacke wykładamy rozbite mięsko zakładajac jeden na drugi tzn. same brzegi.Nstępnie posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,czosnkiem granulowanym i solą i pieprzem.Wykładamy na to żurawinę kładziemy ser i zawijamy. Związujemy nićmi ,posypujemy resztą papryki ,przekładamy na talerz i wkłdamy do lodówki na min. 15 minut.
  • gotowy obiadek 2. Po tym czasie wykładamy roladkę na posmarowaną blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez pół godz.Po pierwszych 15 minutach przekręcamy ją na drugą stronę.I dalej pieczemy nastepne 15 minutek. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minutek i gotowe. Podajemy z czym kto lubi ......

    Np.z frytkami i ogóreczkiem ;D

Porady

Proszę pamietać że każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może wymagać więcej czasu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować