Pierożki pieczone

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami na bazie maślanki.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 3 szklanki maki pszennej
    • 10 g drożdży suszonych
    • 1 2/3 szklanki maślanki
    • 1 całe jajko
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki oleju
    • Sól
    Składniki na farsz:
    • ½ kg kapusty kiszonej
    • 1 cebula
    • 10 dag grzybów suszonych
    • 1 łyżeczka majeranku
    • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżeczka maggi
    Składniki dodatkowe:
    • 1 białko jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierożki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • farsz 2. Cebulę obieramy prużymy na rozgrzanym oleju.
    Kapustę kiszoną gotujemy, po ugotowaniu drobno kroimy i łączymy z cebulą, prużymy.
    Dodajemy namoczone, ugotowane i drobno pokrojone grzyby suszone.
    Farsz doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz wlewamy magii.
  • farsz 3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy, foremką do pierogów robi kółka, na środku każdego kółka układamy po łyżce farszu i zaciskamy foremką brzegi ciasta.
  • pierogi 4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy do chwili uzyskania złotego koloru.
  • pierogi 5. Pierożki podajemy z barszczem lub same.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować