Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem

0 (0 ocen)

Pierogi są delikatne w smaku, sycące i lekkie. Wiosennego charakteru dodają im szparagi i koperek. Polecam je na obiad. W wersji wegetariańskiej możemy pominąć boczek. Podajemy je z podsmażoną na złoto cebulką i/lub boczkiem.

Składniki:

  • (3-4 porcje):
    • CIASTO:
    • 375 g mąki,
    • 1,5 łyżki oleju,
    • Szczypta soli,
    • ciepła woda (około ¾ szklanki),
    • NADZIENIE:
    • 1 pęczek szparagów (500g),
    • 1 cebula,
    • 125 g boczku,
    • 125g kremowego serka,
    • 1,5 łyżki posiekanego koperku,
    • Pieprz,
    • Sól,
    • Olej do smażenia,
    • Ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem 1. NADZIENIE: Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Kroimy je na 2-3 części. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzucamy szparagi, ponownie wodę zagotowujemy. Szparagi gotujemy na średnim ogniu około 1-2 minuty ( jeśli były grubsze to 3 minuty). Od razu przekładamy je do zimnej wody na kilka minut i odsączamy na sicie.
  • Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem 2. Boczek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy boczek i smażymy go na rumiano.
  • Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem 3. Odsączone szparagi siekamy bardzo drobno. W misce łączymy wszystkie składniki: szparagi, boczek, serek, koperek i mieszamy,
  • Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem 4. Nadzienie doprawiamy do smaku. Jeśli farsz wydaje nam się „mokry” to dodajemy do niego odrobinę bułki tartej.

  • Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem 5. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
  • 6. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować