Pierogi są delikatne w smaku, sycące i lekkie. Wiosennego charakteru dodają im szparagi i koperek. Polecam je na obiad. W wersji wegetariańskiej możemy pominąć boczek. Podajemy je z podsmażoną na złoto cebulką i/lub boczkiem.
Pierogi ze szparagami, boczkiem i kremowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Ze szparagów usuwamy twarde końcówki. Kroimy je na 2-3 części. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzucamy szparagi, ponownie wodę zagotowujemy. Szparagi gotujemy na średnim ogniu około 1-2 minuty ( jeśli były grubsze to 3 minuty). Od razu przekładamy je do zimnej wody na kilka minut i odsączamy na sicie.
2.Boczek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy boczek i smażymy go na rumiano.
3.Odsączone szparagi siekamy bardzo drobno. W misce łączymy wszystkie składniki: szparagi, boczek, serek, koperek i mieszamy,
4.Nadzienie doprawiamy do smaku. Jeśli farsz wydaje nam się „mokry” to dodajemy do niego odrobinę bułki tartej.
5.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
6.Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Życzę smacznego :-)
Komentarze