Makaron ze szparagami i boczkiem

2.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Pyszny makaron z sezonowymi szparagami.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 g makaronu
    1 pęczek zielonych szparagów
    1 cebula
    250 g wędzonego boczku
    4 ząbki czosnku
    100 g startego sera
    200 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron ze szparagami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy, aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut.
  • 3. Makaron przekładamy na patelnię. Wlewamy powoli śmietankę, mieszamy. Dodajemy ser, gotujemy mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować